Yurt dışına ticarette gümrük işlemlerinin uzun sürmesi ve kısıtlamaların olması firmaların serbest ticari bölgeler ve kuruluş amaçları üzerine araştırmalar yapmasına neden olur. Bu bölgelerin alışverişi kolaylaştırması, ekonomiye katkı sağlaması ve firmaların yurt dışı pazarında büyümesini sağlaması serbest ticari bölgeleri ilgi duymalarının sebeplerini oluşturur.
Serbest Ticari Bölge Nedir?
Ülkelerde ticari faaliyette bulunmak isteyen firmaların depolama, gümrük ve ekonomik konularda mevzuatlara bağlı olarak çeşitli sınırlamalarla karşılaştıkları görülür. Bu sınırlamalar nedeniyle firmaların ticari çalışmalarının olumsuz sonuçlanması, istenen kazancı elde edememesi veya dış pazarda tanınır hale gelememesi söz konusu olur.
Bu nedenle ticari faaliyetlerde ülkelerde geçerli olan bu sınırlamalara dahil olmayan bölgeler oluşturulmuş ve bu bölgelere serbest ticari bölge ismi verilmiştir. Serbest ticari bölgeler konum olarak ülke sınırları içerisinde bulunurlar ancak gümrük hattına dahil edilmezler.
Bu bölgelerde gösterilen faaliyetlerde ise vergi muafiyeti, gümrüksüz işlem ve serbest döviz işlemleri yapmak mümkün olur. Bu bölgeler genellikle ülkelerdeki limanların yakınlarına kurulurlar ve ülkenin diğer bölgelerinden çitle ayrılırlar. Ülkenin ticari mevzuatları buralara da hiç uygulanmaz veya bazı durumlarda kısmen uygulanır.
Serbest Ticari Bölgelerin Kuruluş Amaçları Nelerdir?
Ülke limanlarına veya havalimanlarına yakın konumlarda kurulan serbest ticari bölgeleri birtakım amaçlar doğrultusunda kurulurlar. Bu amaçların başında üretimin teşvik edilmesi yer alır. Bu bölgeler sayesinde hem ihracatın hem de ithalatın üretim ürünleri üzerinden yapılması sağlanır.
Serbest ticari bölgelerin kuruluş amaçlarından birisi de ülkelerin karşılıklı ticaret çalışmalarının kolaylaşmasını sağlamaktır. Böylelikle yatırımın artması ve ülkelerin ekonomisinin gelişim göstermesi mümkün olur. Bunun dışında bölgelerin oluşturulmasında kadın ve erkek çalışan istihdamı artırma amacı da bulunur.
Serbest Ticari Bölgeler Hangi Avantajları Sağlar?
Ülkelerinde veya diğer ülkelerde bulunan serbest ticari bölgelere yönelen firmalar yaptıkları ticari faaliyetler için çok sayıda avantaja sahip olurlar.
Bu avantajların en önemlileri şöyle belirtilebilir;
- Ürünlerin ülkeye giriş veya çıkışı için zorunlu olan gümrük vergisini ödememek
- Ürünler için vergi indirimi kazanmak
- Hava alanları ve limanlara yakın bölgeler sayesinde lojistik sorunlardan kurtulmak
- Ürünlerin depolanmasında kolaylık yaşamak
- İşlem, kurumlar ve gelirler vergilerini ödememek
- Tüm döviz türlerini ticaret için kullanabilmek
- Uluslararası ticaret yapabilmek
Bunlara ek olarak çalışma koşullarının serbest ticari bölgelerde iyi durumda olması pek çok insanın bu bölgelerde iş aramasına ve iş yapmasına yardımcı olur. Ayrıca istenen durumlarda lokavt ve grev hakkının bulunması çalışanların yararlanabileceği en önemli avantajları oluşturuyor.
Türkiye’de Serbest Ticari Bölge Var Mı?
Yabancı ülkelere ticaretin gelişimini sağlamak, ekonomik büyümeyi kolaylaştırmak, istihdam sağlamak ve ihracat yatırımları sağlamak amacıyla Türkiye’de serbest ticari bölgeler kurulmuştur. Ülkede bulunan toplam bölge sayısı ise güncel olarak 21 tanedir. Antalya, Mersin, Gaziantep, Bursa, Denizli, Adana Yumurtalık, Trabzon, İzmir ve İstanbul bölgeleri bunlardan birkaçıdır.
Serbest Ticari Bölgelerde Hangi Faaliyetler Yapılır?
Bölgelerde yapılabilecek faaliyetlerin fazla olması firmaların serbest ticari bölgelere yönelmesine neden olur. Ayrıca verimli ve sorunsuz alışverişin yapılabiliyor olması tercih edilmelerinde etkilidir. Bu bölgelerde bulunan firmaların yaptıkları faaliyetler ise şunlardır; ürün alımı ve satımı, ürün depolaması, ürün montaj ve demontajı, ürün bakımı, üretim, kiralama, bakım ve onarım faaliyetleridir. Bu faaliyetler için ruhsat almak ve çalışmalara başlamak gerekir.
Serbest Bölge Ticareti Nasıl Yapılır?
Firmanızın serbest ticari bölgelerde yer almasını istiyorsanız ilk olarak faaliyet seçiminde bulunmalısınız. Böylelikle faaliyeti yerine getirmek için hangi adımlara ihtiyaç duyulduğunu öğrenmeniz gerekir.
Serbest bölge ticaretine giriş ve uygulama adımları konusunda Bedirhan Lojistik ailesinden destek alabilirsiniz. Ürünlerinizin gönderiminde alınmasında, depolama işlemlerinde ve e-ihracatta izlemeniz gereken yolları öğrenebilirsiniz.