Hayatımızda lüks ve zorunlu ihtiyaçları karşılayabilmek için lojistiğin önemi oldukça fazladır. Bazı kişiler lojistik nedir? Sorusu hakkında bilgi edinmeden bu alana kendilerini atarlar. Ancak lojistik, günümüzde neredeyse en önemli kavramlardan biri haline gelmiştir. Hayat standartlarımız için büyük bir öneme sahip olan tüketim ihtiyaçlarımızın bizlere ulaşmasını sağlayan lojistik, yaygın bir faaliyet olarak kabul edilir.
Lojistik; bazı yaşamsal faaliyetlerimizin devamını getirebilmemiz için gerekli olan sağlık ürünleri, ev eşyaları, temizlik ürünleri, gıda ürünleri ve çok daha fazla seçeneğin bizlere ulaşmasını sağlayan süreç ve faaliyetlerdir. Üretimin ilk noktasından geri dönüşüme kadar alanı kapsar.
Lojistik Nedir?
Lojistik, tüketim mallarının üretildikleri noktadan tüketim noktalarına kadar sorunsuz şekilde ve en az maliyetle depolanmasını ve taşımasını yürütme ve planlama sürecidir. Lojistiğin amacı, müşteri ihtiyaçlarının vaktinde ve uygun maliyet ile karşılanabilmesinde lojistik süreçlerinin önemi büyüktür.
Lojistik Neden Önemlidir?
Lojistik, işletmelerin en önemli ihtiyaçları ve faaliyetleri arasında yer alır. Lojistik sayesinde üretim daha seri bir şekilde yerine gelir. Bu nedenle üretim için lojistiğin olması şarttır. Lojistik olmadığı zaman hayat neredeyse durma noktasına gelir. Tam anlamıyla hayatımızın içinde olan lojistik hem üretim hem de tüketim açısından önemli bir kavramdır.
İlk zamanlarda askeri ihtiyaçlar için kullanılan lojistik, günümüzde hemen her alanda kendine yer bulmaya başlamıştır. Bu nedenle günlük hayatımızın en önemli faaliyetlerinden ve süreçlerinden biri olarak kabul edilir.
Lojistik, Türkiye gibi daha birçok ülkenin önem verdiği alanlardan biri haline geldi. Hatta üniversiteler de bile lojistik bölümleri yer almaya başladı. Bu da lojistiğin giderek değer kazanan bir alan olmasını sağlıyor. Birçok ülke lojistik konusunda uzmanlaşabilmek için çeşitli çalışmalar yapıyor.
Lojistik Ne İşe Yarar?
Lojistik; ticari olarak düşünüldüğü zaman isteklerinin karşılanmasını bekleyen kuruluş, şirket veya müşterilerin gereksinim duydukları malların üretim adresinden tüketim adresine aktarılması, aktarım da dahil pek çok sürecin takip edilmesi olarak bilinir. Lojistik bu anlamda çok fazla işe yarayan bir faaliyettir.
Temel Lojistik Faaliyetleri Nelerdir?
Temel lojistik faaliyetleri şunlardır:
- Sipariş işleme
- Stok yönetimi
- Ulaştırma (Nakliye)
- Depolama
- Malzeme taşıma ve paketleme
- Lojistik ağ
- Kuruluş yeri seçimi
Bunlar temel lojistik faaliyetleri olarak bilinirler.
Lojistiğin Aşamaları Nelerdir?
Lojistiğin aşamaları ve bu aşamalarda neler yapıldığı aşağıda verilmiştir.
Üretim Öncesi Lojistik
İşletmenin ürettiği ve sattığı mal ve hizmetlerde kullanmış olduğu malzeme ve hammaddenin satın alınması – depo yönetimi faaliyetleridir.
Üretim Lojistiği
İşletmelerin satın aldığı malzeme ve hammaddenin üretim süreci aşamalarından geçerek hizmet ve mallara dönüştürülmesidir.
Üretim Sonrası Lojistiği
Üretimi tamamlanan hizmet ve malların müşterilere dağıtılması faaliyetleridir.
Lojistik Olmadan Başarılı Olunur Mu?
Tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin kendilerine ulaşabilmesi için lojistiğin yapılması gerekir. Ürün veya hizmetin beklemesi demek üretim ve tüketim faaliyetlerin durması demektir. Lojistik olmazsa pazarlama olmaz. Bu da hem üretimde hem de uluslararası ticarette başarısız olmaktır.
Bu nedenle lojistik kavramı üzerinde durulması ve bu faaliyetlerin hem daha yaygın hem de daha modern bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Lojistik, ekonomik süreçlerin en önemli yapı taşlarından biri olarak kabul edilir. Bu yüzden her sürecin profesyonelce yerine getirilmesi önemlidir. Lojistik süreçlerinde aksaklık yaşanması, üretim ve tüketim süreçlerini olumsuz etkiler.
Lojistik faaliyetleri ve süreçlerinin uzman bir kurum tarafından yerine getirilmesi gerekir. Bedirhan Lojistik, lojistik hizmetlerinin tüm aşamalarında modernliği ile konuşulan bir firmadır. Sizde bu konuda daha fazla bilgi almak için Bedirhan Lojistik ile şimdi iletişime geçin.